Mitä ramadan merkitsee meille ulkomaalaisille, ei-muslimeille? Saudit on ainoa maa, jossa myös ulkomaalaisten pitää noudattaa ramadanin aikaisia rajoituksia.

Meidän sairaalassamme laitettiin yksi rautoihin, koska hän oli kävellyt päivällä kahvimuki kädessä käytävällä. Kanttiinista ruokaa haettaessa kaikki tulee kääriä ruskeaan paperipussiin ja kuljettaa omaan pisteeseen, jossa ruokailu tapahtuu ”piilossa”.

Riadin suurlähetystön sivuilla luki mukavasti, että jos työpisteessä ei ole varattu ulkomaalaisille ruokailutilaa, pitää eväkset nauttia lukkojen takana wc-tiloissa. Meillä on onneksi pöytä. Veden juominen ja purkan jauhaminen julkisilla paikoilla on tämän kuukauden ajan kiellettyä kaikilta. No, melkein joka paikka on kiinni päivisin, että…

Vakava sairaus, raskaus ja mielenvikaisuus ovat syitä olla paastoamatta, mutta menetetyt paastopäivät pitää korvata myöhemmin. Se, että on ulkomaalainen ja Saudeissa, ei kuulemma ole pätevä mielenvikaisuuden mittari, joten esitän paastoavani seuraavat viikot.

Paikalliset elävät ramadanin aikana öisin. Meno on kaupungilla melkoinen, ennen viimeistä rukouskutsua liikenne on jumissa, koska kaikki ryntäävät koteihinsa. Valkoiset maasturit pellit rutussa kiitävät kohti ummin kabsapöytää. Sairaalassa yövuorot eivät muutenkaan ole niitä rauhallisimpia, koska kuka nyt 50 asteen porotuksessa sairaalaan lähtisi. Ennen ensimmäistä rukousta kaiken tulee kiiltää puhtauttaan ja uutuuttaan ja nyt myös kaikkien tulee olla kylläisiä ja valmiina nukkumaan päivä. Innokkaimmat kieltäytyvät päivisin nesteytyksestäkin.

Silti, päivääkään en vaihtaisi pois. Kotona Suomessa lomalla ihmettelin, miksi on niin hiljaista. Sitten ymmärsin, ettei kukaan kailota kovaäänisistä. Inshallah, hyvä laulaja.

Ja on Ramadan paljon muutakin, kuin paastoamista. Täällä yltäkylläisyyden maassa se vaikuttaa vaan aikamoiselta kulutusjuhlalta, paikalliselta kuukauden mittaiselta joululta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.