Basic Medication Safety Certificate Course, tuttavallisemmin BMS-kurssi ja pari kuukautta paikallisella pumppuosastolla ovat antaneet uutta näkökulmaa lääkehoitoon. Asioita tehdään täällä hiekkalaatikossa toisin kuin kotona, kenties jopa järkevämmin ja turvallisemmin.

Jos BMS-kurssia vertaa LoVe koulutuksiin, niin täällä ei kurssin sisältö keskity niinkään lääkkeen antoon, annostuksiin, vaikutusmekanismeihin, vaan systeemeihin talon sisällä, toimintoihin, siihen ketjuun, jonka toisessa päässä on aineen määrääjä ja toisessa potilas. Kurssilla esiteltiin heikot kohdat ketjussa eli ne kohdat, joissa virheitä tapahtuu eniten.

Suurin osa virheistä tapahtuu siinä vaiheessa, kun tietoa siirretään järjestelmästä toiseen määräysvaiheen jälkeen. Sairaanhoitaja on aina viimeinen lenkki ketjussa ennen potilasta.

Suulliset puhelinmääräykset tulevat kyseeseen vain hätätapauksessa. Normaalisti lääkäri laittaa lääkemääräyksensä tietojärjestelmä Quadramediin ja hoitajan kuittauksen myötä tieto siirtyy apteekkiin, josta se toimitetaan paikan päälle. Toki, jos määräys on Stat, joku joutuu kipittämään apteekkiin.

Lääkkeet tulevat apteekista valmiiksi laimennettuna, yksittäisinä annoksina ja potilaan henkilökohtaisin tiedoin. Lääkehävikki on pieni. Jokaisella osastolla on tietenkin oma ”floor stock”, jossa säilytetään tärkeitä, aina tarvittavia valmisteita, sekä elvytyskärrystä löytyvät tarvittavat lääkeaineet. Apteekista tulleissa annoksissa lukee valmisteen annostus, infuusioaika, säilyvyys ja niin edelleen. Braunin infuusiopumppujen lääkekirjasto myös auttaa aina niin jännittävissä mikrogrammaa per kilogramma nopeuksissa.

Kriittinen toki täytyy olla, vaikka lääkehoitoa helpottamassa onkin useita eri tekijöitä. Virheitä tapahtuu. Suomessa sairaanhoitajana on tottunut tekemään parhaimmillaan ketjussa kaiken, soittanut määräyksen perään, tilannut apteekista, kipittänyt hakemaan, laimentanut, antanut ja arvioinut vasteen. Täällä kaikki High Alert lääkkeet tarkastetaan kahden hoitajan turvin ennen potilaalle antoa. Käytännössä se tapahtuu niin, että kaksi hoitajaa kuittaa määräyksen järjestelmästä lääkelomakkeelle ja valmisteen saavuttua paikalle varmistetaan vielä lääkelomakkeen ja valmisteen yhteensopivuus sekä potilaan henkilöllisyys ja mahdolliset allergiat.

Omahoitaja pyytää toista hoitajaa varmistamaan potilaan henkilöllisyyden. Mustan huivin alta kuuluvan nimen ja henkilörannekkeen nimet vielä tarkistetaan ristiin. Lääkelomakkeen ja Quadramedin ristiintarkastukset tehdään vuorokausittain ja osastosiirtojen yhteydessä.

Turvallisuudessa on toisaalta menty myös hyvin pitkälle, esimerkiksi elektrolyyttikonsentraattien säilytystä ei ole osastoilla. On myös ollut puhetta siitä, pitäisikö potilashuoneiden numerot poistaa ovista. Saudeilua.

Erityisen mielekästä on se, että kotiutusvaiheessa potilas saa sairaalan omasta apteekista lääkkeet mukaansa. Ne toimitetaan osastolle, ja kotiutusfarmaseutti käy vielä kerran potilaan kanssa lääkehoidon läpi.  Jotenkin tuntuu siltä, että vastuuta on sairaanhoitajalla lääkehoidon osalta vähemmän, koska ketjussa on useita eri ihmisiä. Riskit lääkehoidossa ovat täten pienemmät ja virheiden kiinnijäämisen mahdollisuus suurempi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.