Code Black. Se kaikkein pelätyin. Allekirjoittanut oli viimeksi ultraäänessä potilaan kanssa, kun kovaäänisistä ilmoille kajahti arabiaksentilla Phase Alert, Code Black.

Sairaalalla on oma sisäinen hälytysjärjestelmänsä. Hätätiloilla on omat värikoodinsa, jenkkityyliin. Musta tarkoittaa katastrofia.

Viereisestä kuvasta voi nähdä, minkälaisia koodeja on sairaalassa on. Harmaa koodi on melko aktiivisessa käytössä kiivashenkisten omaisten vuoksi. Usein tilanne on jo ohi, kun rukousnauhaa hiplaava paikallinen Securitaksen mies viimein saapuu paikalle. Code Yellow on erikoinen, mutta yleinen: lapsia katoaa paljon sairaalasta.

Mitä tarkoittaa Code Black? Ultraäänestä tyrät rytkyen takaisin omalle osastolle? Juuri kukaan ei reagoinut ilmoitukseen mitenkään. Minä pusken ruoka-aikaan kotona viihtynyttä potilasta takaisin lähtöpisteeseen ja käytävillä vastassa tavanomainen ”Ei tässä ole kiire minnekään” -kansa kahvimukeineen, labratakkeineen ja iPhoneineen. Alhamdulillah, kyseessä oli harjoitus.

Phase Alert edellyttää kaikkien palaamista omalle osastolle. Potilasaines käydään läpi miettien, ketkä voitaisiin kotiuttaa tai siirtää. Phase I:ssä kaikkien on pysyttävä sairaalan sisällä ja traumatiimi aktivoidaan. Pomot hermoilevat. Muutama ihminen osastolta siirtyy ensiapuun valmiuteen. Juuri kukaan ei tässä vaiheessa tiedä, mitä on tapahtunut.

Kakkosvaiheessa vapailla olijat hälytetään töihin ja osa porukasta mobilisoidaan. Phase III:ssa ollaan sitten toimimassa katastrofitilanteessa ja kaiken mahdollisen työvoiman on oltava määrätyissä pisteissä.

Kemikaalitapaturmat, suuret liikenneonnettomuudet ja räjähdykset ovat tavallisimmat tapahtumat mustan koodin takana. Tieto tulee kentältä sairaalalle sotilaspoliisin ja palopäällikön kautta, ja koodi aktivoidaan. Kaikkien tulee osata toimia koodien vaatimilla tavoilla, minkä vuoksi niitä harjoitellaan.

Kaksitoistatuntisten vuorojen aikana on täysin normaalia kuulla kaikkien koodien aktivoinnit, koska sairaala on niin suuri. Silloin tällöin myös omalla osastolla tapahtuu kummia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.