Skin Assessment. Safe skin team. Hapu team eli painehaavatiimi. Root cause analysis, Audit…

Iho on suurin elimemme, mutta koskaan aikaisemmin hoitajana en ole joutunut tarkkailemaan sitä näin perusteellisesti, saati kirjaamaan siitä. Kriittisin hetki on baseline, hetki, jolloin potilas saapuu osastolle. ”Intact skin. Patient is in high risk for Hapu due to Medical devices.” Olen kirjaamisellani tunnistanut riskit. Kaikki tapahtuvat ihomuutokset tämän jälkeen ovat omalla osastolla hankittuja. Riskiarvio tehdään ensimmäisen kerran 24 h kuluessa sairaalaan saapumisesta. Miksi? Ilmeisesti osasyynä korvausvaatimukset.

Jokainen monitoroitu potilas on high risk for Hapu eli hänellä on korkea riski saada painehaava, vaikka hän olisi kävelevää mallia. Pelkkä saturaatiomittari ja verenpainemansetti ovat riittävä syy korkeaan riskiin. Saivartelua?

Mikäli ihorikko tai haavauma syntyy, tehdään ilmoitus painehaavatiimille, joka tulee arvioimaan tilanteen. Moniammatillinen yhteistyö auttaa ihon muutoksien tunnistamisessa, oikeiden hoitomenetelmien löytymisessä, hoidon arvioinnissa ja tiedon jakamisessa, opettaen ja ohjaten.

Asiantuntijasairaanhoitajista koostuvat tiimit tekevät myös yllätyshyökkäyksiä osastoille tarkistaen potilaiden ihon kunnot, onko asentohoidot, liukulakanat, ilmapatjat käytössä, lakanat suorassa ja sitterit, omaiset, opetettu asentohoitojen osalta. Kaiken takana on preventiivinen toimintamalli.

Kirjaamista on kaiken kaikkiaan vähemmän kuin Effica-maassa, mutta ihon kunnon kirjaamiseen on keskitytty enemmän. Mitä ei ole kirjattu, ei ole tehty, eikä tässä tapauksessa huomattu. Tarkka kirjaaminen auttaa myös tiedon siirtymisessä eri yksiköiden välillä. Painehaavojen ehkäisy on halvempaa, kuin niiden hoitaminen. Mikäli ihon kunnon seurantaan kiinnitettäisiin enemmän huomiota, vähennettäisiin tällä sairaalan sisällä syntyvien painehaavaumien ja ihomuutosten suurta lukumäärää.

Kaikista sairaalan sisällä tapahtuvista Hapuista tehdään ilmoitus SRS:n, paikalliseen Haipro-järjestelmään. Ruhjeet, hematoomat, postoperatiiviset muistot kirjataan päivittäin ylös, kuten myös jäljet punktioista, injektioista, kanyloinneista… ”Patient is in high risk for Hapu due to Medical devices. Noted old bruises in the Abdomen due to injections, old bruises in the distal parts of the upper limbs, lower limb edema, sacral area intact, dry skin. Post cath site intact. Iv-lines without redness. Nursing care plan reviewed and implemented.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.